Historia

Hannu Palo oli seitsemänvuotias, kun hän liittyi veljensä kanssa torvisoittokuntaan. Hannu soitti kornettia, veli puhkui bassotorveen. Pojat olivat opetelleet Metsäkukkia-kappaleen, ja ensikonsertti pidettiin kotitalon pihalla Lappeenrannan Lauritsalassa aamulla kello kahdeksan. Naapuri heitti ämpärillisen vettä päällemme, Palo nauraa.

Kornetti vaihtui myöhemmin rumpuihin, ja 1970-luvulla Palo vaikutti kahdessa lappeenrantalaisessa rokkibändissä, Männänrenkaissa ja Outsidersissa. Iskelmätähdeksi hän päätyi vahingossa. Tuttava kuuli vuonna 1977 Palon laulavan, ja pyysi tätä solistiksi juhannusaaton keikalleen.

Olin 17-vuotias ja mietin, uskaltaisinko lähteä, Palo muistelee. Hän päätti uskaltaa. Keikkailu aloitettiin saman tien, ja pian siitä tuli hänen päätyönsä. 25 vuotta myöhemmin Palo laskee matkamittarin kilometrit miljoonissa. Moni lava ja tanssiravintola on tullut kierrettyä, ja uusin levy ilmestyy syyskuussa.

Hyvä esiintyjä osaa esittää kaikenlaista musiikkia. Yleisön joukossa on monenlaisia ihmisiä, ja jokaiselle pitää olla jotakin. Pitää tulla juttuun kaikkien kanssa, ja olla kuin yksi yleisöstä. Keikkamuusikon työssä raskainta on valvominen ja väsyminen. Se vaatii omanlaisensa hulluuden, että tästä hommasta tykkää, Palo huokaa. Koko kansan suosikki ja pitkän linjan viihdyttäjä juhli 25-vuotista uraansa vaimonsa kotipaikalla Taipalsaaren Ahokkalassa.

Juhlakonsertissaan Palo kaivoi muistojen arkusta kappaleita vuosien varrelta. Hän odotti näkevänsä tuttuja kasvoja yleisön joukossa. Monet ovat vanhoja faneja jo kymmenen tai viidentoista vuoden takaa. Heistä on tullut jo kavereitani. Seinälle oli koottu pitkä rivi vanhoja keikkajulisteita ja lehtijuttuja. Vanhat julisteet naurattavat. Palon tukka on 1980-luvun hurjista kiharoista lyhentynyt, ja painoa on karissut pois kymmeniä kiloja. Joka toisessa lehtiartikkelissa Palon ääntä verrataan Olavi Virtaan. Miuta rassasi koko 1990-luvun alun, kun puhuttiin, että tässä on uusi Olavi Virta. Suomalainen mentaliteetti on sellainen, että jokainen pitäisi lokeroida jotenkin.

Pitkälle uralle mahtuu monia ikimuistoisia virstanpylväitä. Palo mainitsee ensimmäisen levytyksensä vuonna 1988 ja vuonna 1993 julkaistun Tummaan iltaan -levyn, joka teki hänestä lopullisesti koko kansan suosikin.

[Taipalsaari, Mervi Itkonen]